Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Παράταση στην Καταχώρηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων

17-01-2020

Με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/11 δόθηκε και επισήμως παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, στην υποχρέωση καταχώρησης καταναλωτικών προϊόντων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων (EuPCN)

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα μείγματα που προορίζονται για χρήση από το ευρύ κοινό (καταναλωτικά προϊόντα) και που ταξινομούνται ως επικίνδυνα για την υγεία (πχ. Ερεθιστικά, διαβρωτικά κτλ.) ή ως προς τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες (πχ εύφλεκτα, οξειδωτικά) θα πρέπει να καταχωρούνται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων (Poison Centre Notification – PCN).

Η παράταση θεωρείται ότι θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο τόσο στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές να τελειοποιήσουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία καταχώρησης και στις επιχειρήσεις, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Οι ημερομηνίες εφαρμογής της καταχώρησης επαγγελματικών και βιομηχανικών προϊόντων δεν τροποποιούνται και παραμένουν οι 1η Ιανουαρίου 2021 και 1η Ιανουαρίου 2024 αντίστοιχα. Η τελική ημερομηνία εφαρμογής, 1η Ιανουαρίου 2025, για τα προϊόντα που είναι ήδη καταχωρημένα σε Εθνικά Κέντρα Δηλητηριάσεων παραμένει ως έχει.

Παρά τη παράταση,  οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν, μπορούν ήδη να προβούν σε έκδοση UFI για τα προϊόντα τους και καταχώρηση στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κέντρων Δηλητηριάσεων (PCN).

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Ο νέος Κανονισμός

Ο Νέος Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2020/11 (delegated), ο οποίος εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) 1272/2008 για την ταξινόμηση και επισήμανση των χημικών προϊόντων, γνωστός και ως Κανονισμός CLP.

Εκτός της παράτασης στη καταχώρηση καταναλωτικών προϊόντων, ο κανονισμός διευκρινίζει διάφορα θέματα σχετικά με την αναγραφή του κωδικού UFIστην ετικέτα και τις ομαδικές υποβολές προϊόντων.

Τι ισχύει τώρα;

Έως ότου γίνει υποχρεωτική η καταχώρηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων, παραμένει υποχρέωση καταχώρησης στα εθνικά κέντρα δηλητηριάσεων της κάθε χώρας που διατίθεται ένα προϊόν, σύμφωνα με το Άρθρο 45 του Κανονισμού CLP. Για την Ελλάδα, η καταχώρηση γίνεται μέσω της εγγραφής των προϊόντων στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων (ΕΜΧΠ) του Γενικού Χημείου του Κράτους. Για κάθε χώρα, η διαδικασία καταχώρησης διαφέρει σημαντικά ως προς τον τρόπο καταχώρησης, τα απαραίτητα δεδομένα καταχώρησης και τα παράβολα καταχώρησης (όπου αυτά υπάρχουν).

Η καταχώρηση των καταναλωτικών προϊόντων στα εθνικά συστήματα, εκτός του ότι αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού CLP, έχει και αρκετά πλεονεκτήματα:

  • Διευκολύνει τη μετάβαση στις νέες απαιτήσεις του Κανονισμού καθώς παρατείνει την υποχρέωση καταχώρησης στο ευρωπαϊκό σύστημα μέχρι τη 1η Ιανουαρίου 2025.
  • Η εθνική καταχώρηση συνήθως απαιτεί λιγότερα δεδομένα συγκριτικά με την ευρωπαϊκή και χρειάζονται λιγότερες επικοινωνίες με την αλυσίδα εφοδιασμού και συχνά δεν απαιτούνται δεδομένα που θεωρούνται εμπιστευτικά, όπως πλήρης σύνθεσης ενός προϊόντος.
  • Ενδέχεται καθώς πλησιάζει η εφαρμογή της νέας υποχρέωση και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται έναν διαρκώς αυξανόμενο όγκο καταχωρήσεων, να επιβάλουν ή να αυξήσουν τα υφιστάμενα παράβολα καταχώρησης στα εθνικά τους συστήματα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Η άμεση καταχώρηση προϊόντων σύμφωνα με τα υφιστάμενα παράβολα μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλο κόστος σε μία επιχείρηση.

Για να ενημερωθείτε για όλα τα deadlines που αφορούν τα προϊόντα σας, δοκιμάστε δωρεάν το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο μας SustChem Regulations Calendar ή επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο συνεργάτη μας.