Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

SPI – Η ΕΕ εισάγει Προδιαγραφές Βιωσιμότητας και το Digital Product Passport στα ευρωπαϊκά προϊόντα

06-04-2022

Η Επιτροπή εξέδωσε το πρώτο draft του νέου Κανονισμού Ecodesign & Sustainable Product Regulation (ESPR) στα πλαίσια της Sustainable Products Initiative (SPI)

Ecodesign for Sustainable Products Regulation-ESPR

Στις 30 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο νέος Κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων (Ecodesign for Sustainable Products RegulationESPR), ο οποίος θα αντικαταστήσει την παλιά Οδηγία 2009/125 (Ecodesign Directive). Ο νέος Κανονισμός θα αποτελέσει το βασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα τεθούν οι προδιαγραφές κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ανά κατηγορία προϊόντων.

“The ESPR will allow a multi-pronged to product regulation and be a real game changer”

European Commission

Ο Κανονισμός αφορά όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην ΕΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις (τρόφιμα, ζωοτροφές και φάρμακα) και θέτει τρεις (3) βασικές κατηγορίες προδιαγραφών:

  1. Προδιαγραφές Οικολογικού Σχεδιασμού (Ecodesign Requirements)

Ο Κανονισμός θέτει μια σειρά από οριζόντιες απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση, την δυνατότητα αναβάθμισης και επισκευή, την παρουσία ουσιών ανησυχίας, την ενεργειακή απόδοση, την χρήση πόρων, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, την δυνατότητα ανακατασκευής και ανακύκλωσης, το ανθρακικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος.

  1. Προδιαγραφές Απόδοσης (Performance Requirements)

Ο Κανονισμός επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των Ecodesign προδιαγραφών, θέτοντας ελάχιστες προδιαγραφές ή μέγιστα όρια για κάθε προδιαγραφή, με σκοπό την κατάταξη και την ανάδειξη των προϊόντων και τεχνολογιών με την καλύτερη επίδοση (performance classes).

  1. Προδιαγραφές Πληροφόρησης (Information Requirements)

Ο Κανονισμός θέτει υποχρέωση παροχής πληροφοριών που έχουν σχέση με τον οικολογικό σχεδιασμό και το επίπεδο απόδοσης του προϊόντος. Οι πληροφορίες μπορούν να φαίνονται στο ίδιο το προϊόν, σε ετικέτα, σε εξωτερική συσκευασία, σε συνοδευτικό φυλλάδιο ή σε ιστοσελίδα/εφαρμογή (app), ενώ κάθε προϊόν θα συνοδεύεται από ένα Digital Product Passport.

Οι προδιαγραφές θα είναι οριζόντιες και θα εξειδικεύονται ανά κατηγορία προϊόντος, ενώ θα αποτελέσουν και υποχρεωτικά κριτήρια για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (Green Public Procurement).

Digital Product Passport

Ένα ηλεκτρονικό έγγραφο για κάθε πληροφορία

Ο Κανονισμός ορίζει το νέο «Digital Product Passport” το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κυκλικότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των προϊόντων. Σκοπός του είναι να βοηθήσει καταναλωτές και επιχειρήσεις να επιλέξουν προϊόντα που είναι εύκολα επισκευάσιμα, ανακυκλώσιμα και με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το “Digital Product Passport” θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις Αρμόδιες Αρχές για την διευκόλυνση των ελέγχων.

ESPR και βιομηχανία

Για την εφαρμογή του Κανονισμού ESPR θα εκδοθούν ειδικές εφαρμοστικές διατάξεις για κάθε είδος /κατηγορία προϊόντος, οι οποίες θα εξειδικεύουν τα ανωτέρω.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δημοσιεύσει δύο στοχευμένες  κλαδικές πρωτοβουλίες:

  • Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Βιωσιμότητα και τη Κυκλικότητα των Κλωστοϋφαντουργικών, η οποία αποσκοπεί στο:
    • να καταστήσει τα κλωστυφαντουργικά προϊόντα πιο ανθεκτικά, επισκευάσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα.
    • να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του Fast Fashion και των απορριμμάτων που δημιουργεί η καταστροφή απούλητων προϊόντων.
    • να διασφαλίσει ότι η παραγωγή των προϊόντων γίνεται με πλήρη σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα.
  • Αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Προϊόντα Δομικών Κατασκευών (Construction Product Regulation – CPR), η οποία περιλαμβάνει:
    • να «ελαφρύνει» τις ετικέτες των προϊόντων με σήμανση CE σε σχέση με το περιεχόμενο των DoP.
    • να βελτιώσει τη διαδικασία εναρμόνισης των διαφόρων προτύπων.
    • να απλουστεύει την διαδικασία για τον καθορισμό και την τροποποίηση των νέων κλάσεων και ορίων.

Οι δύο κλάδοι θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερα μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ εκτιμάται ότι οι επόμενες πρωτοβουλίες θα αφορούν τους κλάδους των επίπλων, των καθαριστικών και των ενδιάμεσων σιδερένιων και ατσάλινων προϊόντων.

Μέχρι το τέλος του 2022, η Επιτροπή θα διεξάγει δημόσια διαβούλευση για τον προσδιορισμό των ομάδων προϊόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Αν θέλετε να μείνετε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις της εφαρμογής του Green Deal, δηλώστε εδώ το mail σας.

[yikes-mailchimp form=”1″]