Πρόταση Κανονισμού για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο Κανονισμό για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών, ο οποίος περιλαμβάνει νέους περιορισμούς στα επικίνδυνα χημικά και απαιτεί τα προϊόντα να έχουν Digital Product Passport.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει και θέσει σε δημόσια διαβούλευση πρόταση Κανονισμού για την Ασφάλεια Παιχνιδιών (Toy Safety Regulation), που θα αντικαταστήσει την Οδηγία 2009/48/ΕΚ.
Ο ορισμός του «παιχνιδιού» παραμένει ως έχει, ενώ επικαιροποιείται το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/48/ΕΚ σε μία λίστα προϊόντων που εξαιρούνται των διατάξεων του Κανονισμού.
Οι βασικές υποχρεώσεις που ορίζονται από το Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 2009/48 εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ προστίθενται και νέες παράμετροι για τον έλεγχο και την απόδοση σήματος CE στα παιχνίδια.
Οι αλλαγές που επιφέρει ο Κανονισμός είναι:
- Επέκταση των περιορισμών για τις επικίνδυνες ουσίες σε παιχνίδια, ώστε πλέον να περιλαμβάνονται:
- καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες και ουσίες τοξικές στην αναπαραγωγή (CMR)
- ενδοκρινικοί διαταράκτες (ED)
- ουσίες που είναι ευαισθητοποιητικές του αναπνευστικού
- ουσίες που είναι τοξικές σε όργανα στόχους (STOT)
- Οι παραγωγοί θα πρέπει να δημιουργήσουν Digital Product Passport (DPP) το οποίο θα φέρει όλες τις πληροφορίες συμμόρφωσης του προϊόντος και θα αντικαταστήσει τα Eu Declaration of Conformity.
- Το product passport θα συνδέετε μέσω ενός φορέα δεδομένων (QR Code) με έναν μοναδικό κωδικό προϊόντος (Unique Product Identifier).
- Το Unique Product Identifier θα αναφέρεται σε ειδικό μητρώο που θα δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού για τον Οικολογικό Σχεδιασμό Προϊόντων (ESPR)
- Το product passport θα πληροί τις προδιαγραφές του Κανονισμού ESPR.
- Οι εισαγωγείς θα πρέπει να υποβάλουν το DPP για κάθε παιχνίδι, κατά την εισαγωγή αυτού.
- Για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα για την αξιολόγηση ασφάλειας ενός παιχνιδιού, τότε η αξιολόγηση θα πρέπει να πιστοποιείται από ανεξάρτητους φορείς (Third Part certification) από ειδικούς κοινοποιημένους φορείς (Notified bodies).
- Ορίζεται ο ρόλος του Authorised Representative και οι υποχρεώσεις του, όπως περιγράφονται στον Κανονισμό 2019/1020.
Ο Κανονισμός αναμένεται να ορίσει μεταβατικό διάστημα 30 μηνών, από την ψήφισή του, για τη σταδιακή υλοποίηση όλων των νέων υποχρεώσεων.
Ο νέος Κανονισμός έχει μεταβατικές διατάξεις δεκαοκτώ (18) μηνών και η τελική εφαρμογή του ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Δείτε την πρόταση Κανονισμού εδώ και τα παραρτήματά της εδώ.
Δείτε το δελτίο τύπου και το Q&A της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόταση Κανονισμού για την Ασφάλεια Παιχνιδιών.
Το νομοθετικό πλαίσιο των προϊόντων αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων προδιαγραφών. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Expert μας.