Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Omnibus I: Ανακοινώθηκε η πρόταση απλοποίησης της CSRD

04-03-2025

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων Omnibus I και ΙΙ, που αποτελεί τις πρώτες προτάσεις νομοθεσιών της Επιτροπής για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο του Competitiveness Compass. Η νέα στρατηγική της ΕΕ «Competitive Compass» έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του κόστους γραφειοκρατίας κατά 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά 25% για όλες τις υπόλοιπες μέχρι το 2029.

Το Omnibus I & ΙΙ έχει στοχεύσει στην απλούστευση και στην πιο αναλογική και εύκολη εφαρμογή των νομοθετημάτων:

  • CSRD: Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας
  • CS3D: Οδηγία (ΕΕ) 2024/1760 για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα
  • CBAM: Κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα
  • InvestE: Κανονισμός (ΕΕ) 2021/523 για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

Omnibus I & CSRD

Η δέσμη μέτρων Omnibus I περιέχει τις προτάσεις για 2 Οδηγίες που τροποποιούν την Οδηγία CSRD και την Οδηγία CS3D σε θέματα που αφορούν το πεδίο εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εφαρμογή του προτύπου ESRS.

Συγκεκριμένα, η Omnibus I προβλέπει:

1. Μείωση του πεδίου εφαρμογής της CSRD
  • Νέο πεδίο εφαρμογής: Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ισχύουν πλέον μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους και είτε κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ είτε ισολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αρχικό πεδίο εφαρμογής της CSRD: όλες τις μεγάλες εταιρείες (που πληρούσαν δύο από τα τρία κριτήρια: καθαρός κύκλος εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ, σύνολο ισολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ ή 250+ εργαζόμενοι) καθώς και στις εισηγμένες ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμπίπτουν σε υποχρέωση υποβολής έκθεσης βιωσιμότητας μειώνεται κατά περίπου 80%.

 

2. Όριο στις πληροφορίες στην αλυσίδα αξίας – Value Chain Cap
  • Για τις εταιρείες που δεν εμπίπτουν πλέον στο πεδίο εφαρμογής της CSRD (έως 1.000 εργαζόμενους), η Επιτροπή θα εγκρίνει ένα εθελοντικό πρότυπο υποβολής εκθέσεων, με βάση το πρότυπο για τις ΜΜΕ (VSME) που έχει αναπτύξει η EFRAG.
  • Το πρότυπο αυτό περιορίζει τις πληροφορίες που μπορούν να ζητήσουν οι εταιρείες ή οι τράπεζες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του CSRD από τις εταιρείες της αλυσίδας αξίας τους με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω τροποποίηση στοχεύει στην προστασία των ΜΜΕ από υπερβολικά αιτήματα πληροφοριών για τη βιωσιμότητα, τα οποία λαμβάνουν όταν συμπεριλαμβάνονται στις αλυσίδες αξίας μεγαλύτερων εταιρειών ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

3. Τροποποίηση του ESRS
  • Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τις Εκθέσεις Βιωσιμότητας (ESRS). Στόχος είναι η ουσιαστική μείωση του αριθμού των υποχρεωτικών δεικτών, η προτεραιοποίηση μετρήσιμων δεδομένων, η αποσαφήνιση ασαφών διατάξεων σχετικά με την υποχρεωτικότητα των δεικτών και τη μελέτη ουσιαστικότητας (materiality assessment) και τους προαιρετικούς δείκτες, η βελτίωση της συνοχής με άλλες νομοθετικές πράξεις και η μείωση του συνολικού αριθμού των δεικτών.
  • Επιπλέον, η Επιτροπή δε θα αναπτύξει πρότυπα βιωσιμότητας ανά τομέα (Sector-specific standards).
Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σύνολο των αλλαγών στη CSRD και στο ESRS θα εξοικονομήσει περίπου 4.4 δισεκατομμύρια ετησίως στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

 

4. Περιορισμένη Διασφάλιση – Limited Assurance
  • Η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της προοπτικής για εύλογη διασφάλιση. Η δέσμη μέτρων omnibus καταργεί τη δυνατότητα μετάβασης από την περιορισμένη στην εύλογη διασφάλιση.
  • Αρχικά, η CSRD προέβλεπε ότι η περιορισμένη διασφάλιση θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει απαίτηση για εύλογη διασφάλιση υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η κατάργηση αυτής της προοπτικής παρέχει σαφήνεια ότι δεν θα υπάρξει μελλοντική αύξηση του κόστους διασφάλισης για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
Αντί για την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει πρότυπα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας έως το 2026, η Επιτροπή θα εκδώσει στοχευμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση έως το 2026. Οι κατευθυντήριές γραμμές πρόκειται να παρέχουν ευελιξία στους παρόχους διασφάλισης για την αντιμετώπιση και συγκεκριμένων κινδύνων και κρίσιμων ζητημάτων που εντοπίζονται στους τομείς της διασφάλισης της βιωσιμότητας.

 

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της CSRD – Stop the Clock

Η Επιτροπή προτείνει την αναβολή κατά δύο έτη της έναρξης εφαρμογής των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις μεγάλες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζουν το CSRD.

Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να εμπίπτουν στην CSRD και έπρεπε να υποβάλουν εκθέσεις το 2025 και το 2026, πλέον θα πρέπει να τις υποβάλουν το 2027 και το 2028 αντίστοιχα.

Δείτε τη δέσμη μέτρων Omnibus I εδώ και Omnibus II εδώ.

Η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων κανονιστικών προδιαγραφών προϊόντων και εγκαταστάσεων. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory  Compliance Expert μας.