Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Eu Battery Regulation 2023

14-09-2023

Εκδόθηκε ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός σχετικά με τις Μπαταρίες και τα Απόβλητα Μπαταριών

 

Νέος Κανονισμός σχετικά με τις Μπαταρίες και τα Απόβλητα Μπαταριών

 

Στις 17 Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή ο Νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1542 σχετικά με τις Μπαταρίες και τα Απόβλητα Μπαταριών. O σκοπός του νέου Κανονισμού είναι να διασφαλιστεί η συλλογή, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των μπαταριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια της στροφής της ΕΕ προς την κυκλική οικονομία και την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της, ο νέος Κανονισμός διασφαλίζει ότι οι μπαταρίες:

  • Έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • Περιέχουν ελάχιστες επιβλαβείς ουσίες
  • Χρησιμοποιούν λιγότερες πρώτες ύλες από χώρες εκτός ΕΕ κατά τη παραγωγή τους
  • Συλλέγονται, επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται σε υψηλά ποσοστά εντός της ΕΕ

O Νέος Κανονισμός φέρνει πολλές αλλαγές στις ίδιες τις μπαταρίες, στη διαχείριση των αποβλήτων τους και στις συσκευές που τις περιέχουν:

 

  • Register of Producers: Οι παραγωγοί μπαταριών θα πρέπει να καταγραφούν σε ειδικό Μητρώο Παραγωγών που θα τηρεί το κάθε Κράτος-Μέλος, όπου θα δηλώνουν τα στοιχεία που διαθέτουν για τις μπαταρίες. Ειδικά για μπαταρίες LMT και SLI θα δηλώνονται επιπλέον στοιχεία όπως για παράδειγμα οι ποσότητες που διατέθηκαν στο κάθε κράτος-μέλος
  • CE Marking: Οι μπαταρίες θα φέρουν ειδική επισήμανση που περιλαμβάνει: σήμανση CE, πληροφορίες ταυτοποίησης, είδος μπαταρίας, ημερομηνία και τόπο κατασκευής, το βάρος, τη χωρητικότητα, τη χημική σύσταση, τις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται, το σχετικό μέσο κατάσβεσης, τις περιεχόμενες κρίσιμες πρώτες ύλες και το σύμβολο για τη χωριστή συλλογή μπαταριών
  • Digital Battery Passport: Οι μπαταρίες με χωρητικότητα 2kWh και κάθε ηλεκτρονικό όχημα που τις περιέχει, θα πρέπει να φέρει το ηλεκτρονικό Διαβατήριο Μπαταρίας, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για την μπαταρία, όπως τις περιεχόμενες επικίνδυνες ουσίες, το αποτύπωμα άνθρακα, τις περιεχόμενες ανακυκλωμένες ουσίες, την αναμενόμενη διάρκεια ζωής, την δήλωση συμμόρφωσης CE και πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων των μπαταριών.
  • QR code: Οι μπαταρίες θα φέρουν ειδική επισήμανση που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλες τις πληροφορίες για τη συμμόρφωση τους με τον Κανονισμό (όπως Declaration of Conformity, Battery Passport)
  • Battery Management System: Οι σταθερές μπαταρίες θα πρέπει να φέρουν ειδική συσκευή που θα δίνει πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση της υγείας και της αναμενόμενης διάρκειας ζωής της.
  • Electrochemical Performance: Με κατ’ εξουσιοδότηση νομοθετική πράξη, η επιτροπή θα ορίσει τις ελάχιστες τιμές για τις παραμέτρους ηλεκτροχημικής απόδοσης και ανθεκτικότητας που θα πρέπει να πληρούν όλες οι μπαταρίες
  • Carbon Footprint Declaration: Οι μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, οι επαναφορτιζόμενες βιομηχανικές μπαταρίες και οι LMT μπαταρίες θα πρέπει να φέρουν Δήλωση Ανθρακικού Αποτυπώματος. Η δήλωση αυτή, θα καλύπτει τα εξής στάδια του κύκλου ζωής της μπαταρίας:
    • Απόκτηση πρώτων υλών και προ επεξεργασία
    • Κύρια παραγωγή προϊόντος
    • Διανομή
    • Τέλος κύκλου ζωής και ανακύκλωση

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα επαληθεύεται από ανεξάρτητο φορέα.

Βάσει του ανθρακικού αποτυπώματος, οι μπαταρίες θα ταξινομούνται σε Performance Classes που θα προσδιοριστούν με delegated act.

  • Recycled Content & Recycling: Ο νέος Κανονισμός ορίζει τα ελάχιστα ποσοστά ανακυκλωμένων υλικών (κοβάλτιο, μόλυβδο, λίθιο, νικέλιο) που θα πρέπει να φέρουν οι μπαταρίες με χωρητικότητα 2kWh, ηλεκτρικών οχημάτων, SLI και LMT από το 2031 και το 2036. Επιπλέον, ο Κανονισμός ορίζει τους στόχους ανακύκλωσης των ΣΣΕΔ για φορητές μπαταρίες ως εξής:
Χρονοδιάγραμμα Στόχος Συλλογής ΣΣΕΔ
Από 31 Δεκεμβρίου 2023 45%
Από 31 Δεκεμβρίου 2027 63%
Από 31 Δεκεμβρίου 2030 73%

 

  • Removability & Replaceability: Από 18 Φεβρουαρίου 2027, οι φορητές μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες σε προϊόντα θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται εύκολα από τον τελικό χρήστη. Οι διαθέτες των συσκευών θα εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες οι οδηγίες στον χρήστη ως προς την αφαίρεση των μπαταριών.

Η νέος Κανονισμός, καθώς καλύπτει όλα τα είδη μπαταρίας που κυκλοφορούν στην ΕΕ, έχει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής:

Δείτε τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1542 εδώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο των προϊόντων αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων προδιαγραφών. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Expert μας.