CPR: Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3110
Ο Νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3110 για τα δομικά υλικά, γνωστός και ως Construction Products Regulation (CPR) εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2024 και τίθεται σε ισχύ στις 7 Ιανουαρίου 2025. Ο Νέος Κανονισμός θα αντικαταστήσει σταδιακά τον παλιό κανονισμό από τις 8 Ιανουαρίου του 2026, ενώ αρκετές διατάξεις θα αντικαθίσταται σταδιακά μέχρι το 2040, καθώς θα εκδίδονται τα απαραίτητα πρότυπα.
O νέος Κανονισμός CPR ευθυγραμμίζεται με τα λοιπά σχετικά πλαίσια βιωσιμότητας, όπως ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1781 για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων (ESPR) και την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (EPBD), έτσι ώστε τα δεδομένα που παράγονται σε επίπεδο προϊόντος να μπορούν να χρησιμοποιούνται εύκολα σε επίπεδο κτηρίου.
Ο νέος Κανονισμός CPR εισάγει σημαντικά νέα μέτρα για τους οικονομικούς φορείς:
- Digital Product Passport (DPP): Μέσω των DPP το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών και των περιβαλλοντικών δεδομένων θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή.
- CE marking: η σήμανση CE πλέον θα αφορά τόσο την τεχνική όσο και την περιβαλλοντική απόδοση ενός προϊόντος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας και βιωσιμότητας που ορίζει ο νέος CPR.
- Environmental Essential Characteristics (ESC): ο νέος CPR απαιτεί από τους οικονομικούς φορείς τον υπολογισμό και τη δήλωση στις δηλώσεις επίδοσης και συμμόρφωσης ουσιωδών περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών που αφορούν τις εκπομπές CO2 στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος.
Οι βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές του CPR για δομικά υλικά περιλαμβάνουν:
- Τυποποίηση για την Απόδοση Προϊόντων
Ο νέος CPR απαιτεί ότι δομικά προϊόντα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα τεχνικής απόδοσης για να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα, η ασφάλεια και η σταθερή απόδοση.
Προτεραιότητα δίνεται σε προϊόντα με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, τα μονωτικά υλικά αλλά και σε προϊόντα που θεωρούνται κρίσιμα δομικά υλικά, όπως συγκολλητικά και χρώματα.
Τα εν λόγω πρότυπα αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το 2026.
- DPP και EPDs
Μία από τις πιο βασικές αλλαγές του CPR είναι η υποχρέωση δήλωσης περιβαλλοντικών προδιαγραφών για τα προϊόντα. Αρχικά, η υποχρέωση θα αφορά τη δήλωση έκθεσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση ενέργειας που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος.
Οι απαιτήσεις του νέου CPR ευθυγραμμίζονται με το πρότυπο EN 15804, το οποίο καθορίζει τους κανόνες για τη δημιουργία Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPD) για κατασκευαστικά προϊόντα και υλικά. Οι EPD παρέχουν διαφανείς και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κύκλου ζωής των προϊόντων εντός συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
Σταδιακά, καθώς θα αναπτύσσονται τα σχετικά πρότυπα, η υποχρέωση θα επεκταθεί και σε δείκτες ανακυκλωσιμότητας, χρήσης πόρων, τοξικότητας και άλλα.
Τα παραπάνω θα δηλώνονται μέσω του Digital Product Passport, που είναι το βασικό μέσο παροχής πληροφοριών που ορίζει ο νέος CPR. Το DPP θα είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον για τις κατηγορίες προϊόντων που είναι σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη προτύπων, και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δεδομένα τόσο στις ελεγκτικές αρχές αλλά και στους χρήστες των προϊόντων (π.χ. αρχιτέκτονες, κατασκευαστές).
- Declaration of Performance and Conformity (DoPC)
Η συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό CPR απαιτεί Δήλωση Απόδοσης και Συμμόρφωσης (DoPC), η οποία περιλαμβάνει πλέον περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές, όπως όριζε και ο προηγούμενος Κανονισμός.
Τα δεδομένα αυτά θα είναι επαληθευμένα και διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές μέσω του DPP.
Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να παρουσιάζουν και να επαληθεύουν τα δεδομένα των DoPCs σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία θα αναπτυχθούν για να αντικατοπτρίζουν τις προδιαγραφές του νέου CPR. Μέχρις ότου εκδοθούν τα νέα πρότυπα, θα είναι αποδεκτές μεθοδολογίες και τα πρότυπα που είναι ήδη σε ισχύ.
- CE και Greenwashing
Καθώς ο νέος CPR θέτει περιβαλλοντικά κριτήρια για τη σήμανση CE και οι δηλώσεις περιβαλλοντικής επίδοσης είναι απαραίτητο μέρος των DoPCs, η τεκμηρίωση του εκάστοτε περιβαλλοντικού ισχυρισμού, θα πρέπει να φαίνεται στο σχετικό DPP του εκάστοτε προϊόντος.
Δείτε τον νέο Κανονισμό (ΕΕ) 2024/3110 εδώ.
Η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων κανονιστικών προδιαγραφών προϊόντων και εγκαταστάσεων. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Compliance Expert μας.