Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

One Substance One Assessment Rules

14-04-2025

Την 1 η Απριλίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τρεις κομβικές νομοθετικές προτάσεις που στοχεύουν στην αναμόρφωση των κανόνων αξιολόγησης της ασφάλειας των χημικών ουσιών στην ΕΕ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, γίνονται στο πλαίσιο του πακέτου «One Substance, One Assessment» και αποσκοπούν στην απλούστευση της συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της διαφάνειας.
Οι τρεις νομοθετικές προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι “common data platform on chemicals”, “re-attribution of tasks and improving cooperation among EU agencies” και “restriction of the use of certain hazardous substances in electrical equipment: re-attribution of tasks to the EU Chemicals Agency” .
Συνοπτικά οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία Κεντρικής Πλατφόρμας Δεδομένων για τις Χημικές Ουσίες
Πρόκειται για μία κοινή ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργεί ως ενιαία πηγή πληροφόρησης ("one-stop shop") για δεδομένα σχετικά με τις χημικές ουσίες. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους, τις χρήσεις, τις εκπομπές και την περιβαλλοντική παρουσία των χημικών ουσιών. Στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση των αξιολογήσεων έκθεσης και η απλοποίηση της πρόσβασης σε δεδομένα για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

2. Ενίσχυση της Έγκαιρης Ανίχνευσης Χημικών Κινδύνων
Η πρόταση προβλέπει τη χρήση νέων πηγών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών βιοπαρακολούθησης (π.χ., επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα), για την αποτελεσματικότερη επισήμανση αναδυόμενων κινδύνων.

3. Ανακατανομή Ρόλων μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών
Οι επιστημονικές και τεχνικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) θα ανακατανεμηθούν με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου, η απλούστευση των αξιολογήσεων και η διασφάλιση συνεπών αποτελεσμάτων σε κανονισμούς που αλληλεπικαλύπτονται, ιδίως σε τομείς όπου η ασφάλεια των χημικών ουσιών συνδέεται με τα πρότυπα τροφίμων, περιβάλλοντος και υγείας.

4. Υποχρεωτική Γνωστοποίηση Μελετών:
Οι μελέτες για χημικές ουσίες που πραγματοποιούνται για την εκπλήρωση κανονιστικών υποχρεώσεων θα πρέπει να κοινοποιούνται στην πλατφόρμα δεδομένων για την αύξηση της διαφάνειας και τον περιορισμό της επανάληψης. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος της στρατηγικής Eu Chemicals Strategy for Sustainability, της στρατηγικής EU Zero Pollution, καθώς και του πακέτου ενεργειών για τη χημική βιομηχανία. Στις επόμενες ενέργειες οι προτάσεις θα τεθούν σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή.
Δείτε το δελτίο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου εδώ.