Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Περιορισμοί Μικροπλαστικών σε Χημικά & Καλλυντικά

02-10-2023

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εκδόθηκε ο Νέος Κανονισμός (EE) 2023/2055 που αποτελεί τροποποίηση του Κανονισμού 1907/2006 (REACH) και αφορά τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων όσον αφορά τα μικροσωματίδια συνθετικών πολυμερών.

Κανονισμός 2023/2055:

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εκδόθηκε ο Νέος Κανονισμός (EE) 2023/2055 που αποτελεί τροποποίηση του Κανονισμού 1907/2006 (REACH) και αφορά τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων όσον αφορά τα μικροσωματίδια συνθετικών πολυμερών.

Ο Κανονισμός αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τα σκόπιμα προστιθέμενα μικροπλαστικά σε διάφορα προϊόντα, τα οποία λόγω του ότι δεν είναι βιοδιασπώμενα, προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες στα οικοσυστήματα και στις τροφικές αλυσίδες.

Ο Κανονισμός αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EuGD) και συγκεκριμένα εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τα Χημικά (CSS), του Νέου Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομίας (CEAP) και του Σχεδίου Δράσης για την Μηδενική Ρύπανση (ZPAP).

Ποια Μικροπλαστικά επηρεάζει ο νέος Κανονισμός;

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2055 θέτει ένα νέο περιορισμό (καταχώριση 78) στο Παράρτημα 17 του Κανονισμού REACH, ο οποίος θεσπίζει την απαγόρευση των μικροπλαστικών υπό καθαρή μορφή ή σε μείγματα σε συγκέντρωση ≥ 0,01 % κατά βάρος. Τα συνθετικά πολυμερή μικροσωματίδια είναι στερεά πολυμερή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • περιέχονται σε σωματίδια και αποτελούν τουλάχιστον το 1% κατά βάρος των εν λόγω σωματιδίων, ή σχηματίζουν συνεχή επικάλυψη επιφάνειας σε σωματίδια.
  • τουλάχιστον το 1% αυτών των σωματιδίων έχουν διαστάσεις ≤ 5 mm ή έχουν μήκος ≤ 15 mm και ο λόγος μήκους προς διάμετρο τους είναι μεγαλύτερος από 3.

Ο περιορισμός έχει σταδιακή εφαρμογή και επηρεάζει τα περισσότερα χημικά προϊόντα και καλλυντικά, όπως καθαριστικά, χρώματα, βερνίκια, δομικά υλικά, αρωματικά χώρου, μαλακτικά ρούχων, κεριά, αγροχημικά, λιπάσματα, γκλίτερ, υλικά πλήρωσης, παιχνίδια, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά.

 

Τα ακόλουθα πολυμερή εξαιρούνται από τον παρόντα ορισμό:

  • πολυμερή που είναι αποτέλεσμα διαδικασίας πολυμερισμού που έχει πραγματοποιηθεί στη φύση και δεν είναι χημικώς τροποποιημένα
  • πολυμερή που είναι βιοδιασπώμενα ή υδατοδιαλυτά (διαλυτότητα > 2 g/L)
  • πολυμερή που δεν περιέχουν άτομα άνθρακα στη χημική τους δομή
  • πολυμερή που με τεχνικά μέσα αποτρέπεται η ελευθέρωση στο περιβάλλον κατά την προβλεπόμενη τελική χρήση.
  • πολυμερή μόνιμα ενσωματωμένα σε στερεά.
  • πολυμερή των οποίων οι φυσικές ιδιότητες τροποποιούνται μόνιμα κατά την προβλεπόμενη τελική χρήση, έτσι ώστε το πολυμερές να μην εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού.

Οι ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων μπορούν να συνεχίσουν να περιέχουν μικροπλαστικά αλλά φέρουν υποχρεώσεις επισήμανσης, παροχής οδηγιών απόρριψης στους χρήστες και παροχής πληροφοριών στον ECHA σε ετήσια βάση:

  • Μικροπλαστικά για βιομηχανική χρήση
  • Φαρμακευτικά και κτηνιατρικά προϊόντων
  • Λιπάσματα CE
  • Πρόσθετα τροφίμων
  • Διαγνωστικές συσκευές (IVDR)
  • Τρόφιμα και Ζωοτροφές

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Ο Κανονισμός έχει σταδιακή εφαρμογή ανάλογα τη χρήση του προϊόντος:

Προϊόντα που δεν τηρούν τις προδιαγραφές του Κανονισμού και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά της ΕΕ πριν από τις 17 Οκτωβρίου 2023 μπορούν να πωληθούν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Μπορείτε να δείτε τον Κανονισμό εδώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο των προϊόντων αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων προδιαγραφών. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Expert μας.