Essential Use: Η Επιτροπή δημοσίευσε τις βασικές αρχές και τα κριτήρια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έγγραφο για τις αρχές και τα κριτήρια που διέπουν την έννοια του Essential Use στο πλαίσιο του Κανονισμού REACH.
Ουσιώδης Χρήση – Essential Use
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τις βασικές αρχές και κριτήρια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2024 εξέδωσε οδηγό σχετικά με τις αρχές και τα κριτήρια της εφαρμογής της έννοιας της Ουσιώδους Χρήσης (Essential Use) στη χημική νομοθεσία. Στους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή στη Στρατηγική για τα Βιώσιμα Χημικά (CSS), είναι και η ελαχιστοποίηση, η σταδιακή απόσυρση ή αντικατάσταση των ιδιαίτερα επικινδύνων ουσιών από χρήσεις που θεωρούνται μη απαραίτητες, ειδικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Όμως, ορισμένες χρήσεις αυτών των ουσιών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, για παράδειγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία της υγείας, την ασφάλεια και την άμυνα και ως εκ τούτου απαραίτητες για την επίτευξη βασικών στόχων πολιτικής της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή ανέπτυξε την έννοια του Essential Use προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πλέον επιβλαβή χημικά θα επιτρέπονται μόνο εάν η χρήση τους είναι απαραίτητη για την κοινωνία.
Τι είναι η έννοια της Ουσιώδους Χρήσης (Essential Use)?
Η έννοια της Ουσιώδους Χρήσης αναφέρεται σε χρήσεις, όπου μία πλέον επιβλαβής ουσία (Most Harmful Substance) χρησιμοποιείται:
- για την υγεία ή την ασφάλεια ή είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της κοινωνίας και
- δεν υπάρχουν αποδεκτοί εναλλακτικοί τρόποι χρήσης.
Και τα δύο κριτήρια πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα για να θεωρηθεί μια χρήση ουσιώδης (essential).
Η έννοια της Ουσιώδους Χρήσης μπορεί να αφορά τη χρήση ουσιών ως έχουν, σε μείγματα, σε αντικείμενα και σε διαδικασίες. Οι χρήσεις αναφέρονται σε συγκεκριμένα χημικά και σε συγκεκριμένες χρήσεις. Μία ουσία μπορεί να είναι απαραίτητη για ένα προϊόν ή διαδικασία αλλά όχι για ένα άλλο.
Η έννοια της Ουσιώδους Χρήσης θα πρέπει να ενταχθεί στη χημική νομοθεσία, όπως ο Κανονισμός REACH, για να καθορίσει πότε είναι δικαιολογημένο – από κοινωνική άποψη – να χρησιμοποιούνται οι πλέον επιβλαβείς ουσίες.
Ποιες ουσίες αφορά η Ουσιώδης Χρήση (Essential Use)?
Η Στρατηγική για τα Βιώσιμα Χημικά (CSS) ορίζει τις «Πλέον Επιβλαβείς Ουσίες» (Most Harmful Substances), οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Ουσιώδους Χρήσης.
Οι Πλέον Επιβλαβείς Ουσίες είναι οι ουσίες που ταξινομούνται με μία ή περισσότερες κατηγορίες κινδύνου σύμφωνα με τον Κανονισμό CLP:
- Καρκινογένεση Κατ. 1Α και 1Β
- Μεταλλαξιγένεση Κατ. 1Α και 1Β
- Τοξικότητα στην Αναπαραγωγή Κατ. 1Α και 1Β
- Ενδοκρινικοί Διαταράκτες για την ανθρώπινη υγεία Κατ. 1
- Ενδοκρινικοί Διαταράκτες για το περιβάλλον Κατ. 1
- Ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού Κατ. 1
- Τοξικά σε Όργανα Στόχους (STOT-RE) με επαναλαμβανόμενη έκθεση Κατ. 1
- Ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύσιμες και τοξικές/πολύ ανθεκτικές και πολύ βιοσυσσωρεύσιμες (PBT/vPvB)
- Ανθεκτικές, ευκίνητες και τοξικές /πολύ ανθεκτικές και πολύ ευκίνητες (PMT/vPvM)
- Επικίνδυνες για τη στιβάδα του όζοντος Κατ. 1
Τι ορίζεται ως ουσία αναγκαία για την υγεία ή την ασφάλεια?
Ο Οδηγός ορίζει πως η χρήση μιας πλέον επιβλαβούς ουσίας είναι αναγκαία για την υγεία ή την ασφάλεια όταν η χρήση και η τεχνική λειτουργία της ουσίας στην εν λόγω χρήση είναι αναγκαίες:
- για την πρόληψη, την παρακολούθηση ή τη θεραπεία ασθενειών ή άλλων παρόμοιων παθήσεων
- για τη διατήρηση βασικών συνθηκών για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων
- για τη διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας
- για την προάσπιση της ατομικής ασφάλειας
- για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας
Τι ορίζεται ως ουσία κρίσιμη για τη λειτουργία της κοινωνίας?
Ο Οδηγός ορίζει η χρήση μιας πλέον επιβλαβούς ουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία της κοινωνίας όταν η χρήση και η τεχνική λειτουργία της ουσίας στην εν λόγω χρήση είναι κρίσιμης σημασίας:
- για την παροχή πόρων ή υπηρεσιών που πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρονται προκειμένου να λειτουργεί η κοινωνία (π.χ. διασφάλιση του εφοδιασμού με ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες ή της ανθεκτικότητας σε διαταραχές του εφοδιασμού)
- για τη διαχείριση κινδύνων για την κοινωνία και επιπτώσεων από φυσικές κρίσεις και καταστροφές
- για την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος
- για την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη
- για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Πως θα αλληλοεπιδράσει η έννοια της Ουσιώδους Χρήσης με τη χημική νομοθεσία?
Ο οδηγός για την Ουσιώδη Χρήση (essential use) εξηγεί πώς να ενσωματωθεί αυτή η έννοια σε μελλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ. Οι υπάρχοντες Κανονισμοί, όπως το REACH και οι περιορισμοί για τις PFAS, δεν επηρεάζονται προς το παρόν.
Δείτε τον οδηγό της Επιτροπής εδώ.
Η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων κανονιστικών προδιαγραφών προϊόντων. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Compliance Expert μας.