Δημόσια Διαβούλευση της πρώτης δέσμης Ευρωπαϊκών Προτύπων Υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή στις 9 Ιουνίου 2023, δημοσίευσε το προσχέδιο της Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξης, που καθορίζει το περιεχόμενο της πρώτης δέσμης Προτύπων Υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS), όπως απαιτείται από την Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εταιρική βιωσιμότητα (CSRD), που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το κείμενο του προσχεδίου της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης και των δύο παραρτημάτων του είναι διαθέσιμο προς Δημόσια Διαβούλευση έως τις 7 Ιουλίου 2023.
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευση το προσχέδιο της Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξης, σχετικά με την πρώτη δέσμη των τομεακών Προτύπων Υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS) και με βάση την καθοδήγηση που έλαβε από τον European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), τον Νοέμβριο του 2022. Οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για την υποβολή Εκθέσεων Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023, υποχρεούνται να καταρτίζουν ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με το ESRS.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξη τον Ιούλιο του 2023 και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της πρώτης φάσης υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τη CSRD.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση που έλαβε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους οργανισμούς της ΕΕ, τη βιομηχανία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή προέβη σε αρκετές σημαντικές αλλαγές στα πρώτα σχέδια της EFRAG του Νοεμβρίου 2022. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εφαρμογής και στην παράταση του χρόνου προετοιμασίας για την υποβολή εκθέσεων, μέσω της σταδιακής εισαγωγής ορισμένων απαιτήσεων γνωστοποίησης, μεταξύ άλλων για μικρότερες εταιρείες και νέους υποβάλλοντες εκθέσεων βιωσιμότητας.
Το προσχέδιο της πρώτης δέσμης ESRS, περιλαμβάνει 12 πρότυπα λεπτομερών προσδοκιών για την εταιρική αναφορά σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και θέματα διακυβέρνησης (ESG). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- Δύο γενικά/ οριζόντια θέματα,
- Πέντε περιβαλλοντικά θέματα,
- Τέσσερα κοινωνικά θέματα και
- Ένα πρότυπο αναφοράς διακυβέρνησης.
Εντός του προσχεδίου της πρώτης δέσμης της Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της διττής ουσιαστικότητας (double materiality), η οποία θα πρέπει να καθοδηγεί τις εταιρείες καθώς καθορίζουν τους τομείς αναφοράς που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους. Κατόπιν της οριστικοποίηση της Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξης, αναμένονται τον επερχόμενο Νοέμβριο 2023, η δεύτερη δέσμη των τομεακών προτύπων και των προτύπων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εντός του 2024.
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ .