Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις δοκιμές σε ζώα κατά REACH συστατικών καλλυντικών.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με τις δοκιμές σε ζώα για συστατικά καλλυντικών στο πλαίσιο του Κανονισμού REACH.
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις δοκιμές σε ζώα κατά REACH συστατικών καλλυντικών.
Το Νοέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ως προς τη συνδυαστική ισχύ του Κανονισμού 1907/2006 (REACH) και του Κανονισμού 1223/2009 (Eu Cosmetics Regulation) όσον αφορά την διεξαγωγή δοκιμών σε ζώα (animal testing).
Αιτία για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτέλεσε, το αίτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA) προς ιδιώτη για την διεξαγωγή δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του Κανονισμού REACH, για ουσία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε καλλυντικά προϊόντα, όπου απαγορεύονται οι δοκιμές σε ζώα.
Κανονισμός 1223/2209 (Eu Cosmetics Regulations) και δοκιμές σε ζώα
Ο Κανονισμός 1223/2009 για τα καλλυντικά, στο άρθρο 18, παράγραφο 1.d ορίζει πως απαγορεύονται οι δοκιμές σε ζώα για τα καλλυντικά (τελικά) προϊόντα και τις πρώτες ύλες αυτών.
Κανονισμός 1907/2006 (REACH) και δοκιμές σε ζώα
Σύμφωνα με τον Κανονισμό REACH, ευρωπαίοι παραγωγοί και εισαγωγείς ουσιών οφείλουν να προβούν στη διαδικασία Καταχώρισης REACH, κατά την οποία διεξάγονται διάφορες δοκιμές για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των ουσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι συνήθως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν δοκιμές σε ζώα για τον προσδιορισμό της τοξικότητας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι δοκιμές διεξάγονται ύστερα από ειδική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών, που αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού REACH.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Οι ουσίες που αποτελούν πρώτες ύλες καλλυντικών εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τόσο του Κανονισμού REACH όσο και κάποιων ειδικών προδιαγραφών του Κανονισμού για τα καλλυντικά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα συστατικά των καλλυντικών επιτρέπεται να δοκιμάζονται σε ζώα για τους σκοπούς του Κανονισμού REACH.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο διευκρίνισε τα εξής:
- Ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού REACH και του Κανονισμού για τα Καλλυντικά, κανένας από τους δύο Κανονισμούς δεν υπερέχει και επομένως εφαρμόζονται και οι δύο με συνεπή και συμβατό τρόπο.
- Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας για τον άνθρωπο του Κανονισμού REACH διαφέρει από αυτή του Κανονισμού για τα Καλλυντικά.
- Ο Κανονισμός για τα καλλυντικά διασφαλίζει την ασφαλή χρήση των τελικών χρηστών και επαγγελματιών υπό κανονικές συνθήκες.
- Ο Κανονισμός REACH αφορά το σύνολο των κινδύνων σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, όπως οι κίνδυνοι προς τους εργαζόμενους σε βιομηχανικό περιβάλλον.
- Η απαγόρευση διεξαγωγής δοκιμών σε ζώα του Κανονισμού για τα Καλλυντικά, αφορά τις δοκιμές που αφορούν την ασφάλεια ενός προϊόντος και περιλαμβάνονται στην Αξιολόγηση Ασφαλείας ενός καλλυντικού. Η απαγόρευση δεν ισχύει για επιπλέον δοκιμές που απαιτούνται στο πλαίσιο του Κανονισμού REACH.
- Παρόλα αυτά οι εταιρείες μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές δοκιμές που δεν περιλαμβάνουν ζώα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Κανονισμού REACH.
Δείτε την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ.
Το νομοθετικό πλαίσιο των προϊόντων αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο μεταβαλλόμενων προδιαγραφών. Για να μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις, επικοινωνήστε τώρα μαζί με έναν Regulatory Expert μας.