Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Βάση Δεδομένων SCIP και ουσίες SVHC σε αντικείμενα

06-12-2019

Τα αποτελέσματα του ελέγχου στην Αγορά και οι εξελίξεις της χημικής Νομοθεσίας REACH

Τεχνικές Υποχρεώσεις:

Ο Κανονισμός REACH θεσπίστηκε για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τον έλεγχο των χημικών ουσιών. Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις που θέτει επεκτείνονται και εκτός των ουσιών.

Στα πλαίσια της πλήρους και διαφανούς ενημέρωσης παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών σχετικά με την περιεκτικότητα σε επικίνδυνες ουσίες που διακινούνται εντός ΕΕ μέσα σε αντικείμενα, ο Κανονισμός θέτει υποχρεώσεις σύμφωνα με το άρθρα, 33, 57 και 59:

  • Κάθε παρασκευαστής ή εισαγωγέας αντικειμένου κοινοποιεί στον ECHA τις ουσίες SVHC που περιέχονται στα αντικείμενα και:
    1. Περιέχονται σε συνολικές ποσότητες άνω του 1 τόνου ετησίως
    2. Περιέχονται σε ποσοστό άνω του 0,1% κατά βάρος
    3. Υπάρχει έκθεση του ανθρώπου ή του περιβάλλοντος στις ουσίες υπό φυσιολογικές και εύλογα προβλέψιμες συνθήκες χρήσης και διάθεσης.
  • Κάθε παρασκευαστής ή εισαγωγέας αντικειμένου που περιέχονται ουσίες SVHC συγκέντρωση άνω του 0,1% κατά βάρος, παρέχει πληροφορίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Έλεγχος Αγοράς:

Εξετάζοντας την εφαρμογή των σχετικών Άρθρων 7(2) και 33, 57 και 59 του REACH, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) διοργάνωσε ένα πιλοτικό project σε 15 χώρες της Ευρώπης με πάνω από 405 συμμετέχουσες εταιρείες, μεταξύ των οποίων 33 ελληνικές εταιρείες, με στόχο την αξιολόγηση των διαδικασιών ενημέρωσης που εφαρμόζουν επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟι εταιρείες που συμμετείχαν ανήκουν σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου και εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούν για την ενημέρωση συνεργατών και καταναλωτών, όποτε αυτό απαιτείται βάσει REACH.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σημαντικά ποσοστά επιχειρήσεων που διαχειρίζονταν προϊόντα με SVHCσε συγκεντρώσεις άνω του 0,1 (β/β) δεν κοινωνούσαν επαρκώς τα απαραίτητα στοιχεία στους ενδιαφερόμενους.

Νέες Νομοθετικές Απαιτήσεις – SCIP:

Με σκοπό την αντιμετώπιση της άνω κατάστασης, ο ECHA  θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί σχετικά με Ουσίες που προκαλούν Ανησυχία και περιέχονται Σε αντικείμενα (Substances of Concern In Products – SCIP), είτε υπό καθαρή μορφή, είτε ως μέρη σύνθετων αντικειμένων(Προϊόντα). Οι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία σε αντικείμενα ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών πρέπει να είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων και των υλικών, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου απόρριψης.

Ποιος υποβάλει πληροφορίες στη βάση δεδομένων SCIP?

παραγωγοί, εισαγωγείς και διανομείς που προμηθεύουν αντικείμενα τα οποία περιέχουν ουσίες SVHC και περιλαμβάνονται στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών, σε συγκέντρωση άνω του 0,1% κατά βάρος (β/β), οφείλουν να παρέχουν στον ECHA, επαρκείς πληροφορίες για την ασφαλή χρήση των εν λόγω αντικειμένων.

Τι πληροφορίες υποβάλλονται στη βάση δεδομένων SCIP?

Οι παραγωγοί, εισαγωγείς και διανομείς υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με:

  • Στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης
  • Πληροφορίες για τη μορφή/σχήμα του αντικειμένου
  • Ονομασία, συγκέντρωση της ουσίας, και στοιχεία για τον παραγωγό της
  • Πληροφορίες αναφορικά με την ασφαλή χρήση και την ορθή διαχείριση του αντικειμένου ως απόβλητο.

Ο ECHAΘα δημοσιοποιεί τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επικοινωνία των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοιχεία που αποτελούν εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες.

Πότε ξεκινά η υποχρέωση υποβολής πληροφοριών στη βάση SCIP?

Από 5 Ιανουαρίου 2021, τίθεται σε ισχύ, για τους προμηθευτές αντικειμένων, η υποχρέωση υποβολής πληροφοριών στη βάση δεδομένωνSCIP.

Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω deadlineαλλά και για άλλα που μπορεί να αφορούν την επιχείρηση και τα προϊόντα σας, κάντε κλικ εδώ.

Για περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.