Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

COP26 και ο Αντίκτυπος στις Επιχειρήσεις

20-09-2021

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα συνδιοργανώσουν την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη. Οι αρχηγοί των κρατών και πλήθος εξειδικευμένων επιστημόνων του κλίματος θα συγκεντρωθούν για να συμφωνήσουν την κοινή πολιτική για την καταπολέμηση της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής.

Τι είναι η COP26;

Η Διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών είναι μια παγκόσμια συνάντηση για την κλιματική αλλαγή και την ευθυγράμμιση της στρατηγικής με την οποία τα έθνη σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν. Οι χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), δηλαδή το πρώτο διεθνές μέτρο για την καταπολέμηση της απότομης κλιματικής αλλαγής όπως συμφωνήθηκε το 1994, συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Μερών (COP).

Η Διάσκεψη COP26 θα είναι η 26η συνάντηση των Μερών, εξ ου και η ονομασία της. Η πιο πρόσφατη συνάντηση, COP25, πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη τον Νοέμβριο 2019 αφήνοντας πολλά μεγάλα προβλήματα άλυτα, παρά την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών CO2, οι οποίες συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη Διάσκεψη της COP26 στη Γλασκώβη, κάθε έθνος αναμένεται να δεσμευτεί στον καθορισμό και την προετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (GHG). Η εθνική αυτή στρατηγική μετουσιώνεται μέσω της Εθνικής Καθορισμένης Συνεισφοράς (NDC), κατά την οποία επικοινωνείται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών άνθρακα και οι δράσεις που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή σε αυτήν.

Ποιοι είναι οι Στόχοι της COP26;

  1. Διασφάλιση της ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050 και μείωση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1.5 oC σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
  2. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και προστασία των κοινοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
  3. Κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών.
  4. Συνεργασία μεταξύ των Μερών για την επίτευξη των στόχων.

Με ποιους τρόπους μπορεί η SustChem S.A. να βοηθήσει τις επιχειρήσεις;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση της εποχής. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν και να συμβάλλουν στην καταπολέμησή της πριν να είναι αργά. Η προσαρμογή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω στοχευμένων δράσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:

  • Καθορισμός επιστημονικά βασισμένων (science-based) στόχων ανθρακικής ουδετερότητας (Carbon Neutrality) και επαναπροσδιορισμός εταιρικής στρατηγικής.
  • Ευθυγράμμιση και ανάπτυξη αναφοράς ESG κριτηρίων και απολογισμού βιωσιμότητας (Sustainability Reporting) σύμφωνα με τις απαιτήσεις των GRI, SBT, SDG, κλπ.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Δέσμευση χρήσης Ανανεώσιμης Ενέργειας.
  • Υπολογισμός περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων μέσω της Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (LCA) και συνεισφορά στη μετάβαση σε κυκλικό μοντέλο οικονομίας.
  • Απογραφή εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (GHG Inventory).

Για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με ζητήματα κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη συμβουλευτική υποστήριξη αναφορικά με την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@suschem.gr.