Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Κανονισμού REACH
Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του Κανονισμού REACH. Είσαι σαφές πλέον ότι η εφαρμογή του Eu Green Deal και του CSS θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην χημική νομοθεσία και συγκεκριμένα για τους Κανονισμού REACH & CLP.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την αναθεώρηση της ευρύτερης νομοθεσίας χημικών προϊόντων και ιδιαίτερα των Κανονισμών REACH & CLP, στα πλαίσια της εφαρμογής της Στρατηγικής για τα Βιώσιμα Χημικά (CSS) και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal)
Διαβούλευση για την Αναθεώρηση του Κανονισμού REACH
Στις 20 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού 1907/2006 (Κανονισμός REACH), ο οποίος αφορά την Καταχώρηση (Registration), την Αξιολόγηση (Evaluation), την Αδειοδότηση (Authorisation) και τον Περιορισμό (Restriction) των χημικών προϊόντων. Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η εναρμόνιση του Κανονισμού με τη στρατηγική της Επιτροπής για ασφαλή και αειφόρο χρήση χημικών (Chemicals Strategy for Sustainability towards a toxic-free environment).
Τα βασικά σημεία αναθεώρησης του Κανονισμού REACH:
- Αναθεώρηση των προδιαγραφών για την Καταχώρηση:
Στις προδιαγραφές καταχώρησης θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία για την επικινδυνότητα, την ασφαλή χρήση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χημικών, καθώς και συγκεκριμένα ήδη πολυμερών, που μέχρι τώρα εξηρούντο καταχώρησης, θα πρέπει να καταχωρηθούν κατά REACH.
- Mixtures Assessment Factor (MAF)
Θα εισαχθεί ειδικό παράρτημα στον Κανονισμό, για τον προσδιορισμό της παραμέτρου MAF, με την οποία θα εκτιμάται ο συνδυαστικός κίνδυνος κατά την ταυτόχρονη έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες.
- Ηλεκτρονική πληροφόρηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Θα προταθούν τρόποι βελτίωσης των Δελτίων Δεδομένων Ασφαλείας (SDS), με ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση της ηλεκτρονικής πληροφορίας.
- Αξιολόγηση φακέλων REACH
Αναζητούνται τρόποι για την καλύτερη αξιολόγηση των υφιστάμενων φακέλων καταχώρησης, με έμφαση στην δυνατότητα ανάκλησης αριθμού καταχώρησης, στην περίπτωση όπου ο φάκελος δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό.
- Αντικατάσταση διαδικασίας αδειοδότησης REACH – REACH Authorisation
Αντικατάσταση της διαδικασίας αδειοδότησης από μία νέα απλουστευμένη διαδικασία που συνδυάζει και την διαδικασία περιορισμών (Restriction) στα πλαίσια της πολιτικής «One-Substances-One-Assesment»
- Επέκταση Περιορισμών REACH – REACH Restriction
Επέκταση των παραμέτρων περιορισμού ουσιών, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και κριτήρια ενδοκρινικών διαταρακτών (EDS), PBT/vPvB, ανοσοτοξικές, νευροτοξικές και αλλεργιογόνες για το αναπνευστικό σύστημα ουσίες.
- Έλεγχος και Εφαρμογή του Κανονισμού REACH
Θα καθιερωθούν οι ελάχιστες προδιαγραφές για τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις από τις εθνικές αρμόδιες αρχές, με έμφαση στους διασυνοριακούς ελέγχους.
Αναθεώρηση του Κανονισμού CLP
Εντός του 2ου τριμήνου του 2022, η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την αναθεώρηση του Κανονισμού 1272/2008 (Κανονισμός CLP), ο οποίος αφορά την Ταξινόμηση, την Επισήμανση και τη Συσκευασία των χημικών προϊόντων. Η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει η μεταξύ άλλων:
- Εισαγωγή νέων τάξεων κινδύνων και των σχετικών κριτηρίων (π.χ. ενδοκρινικοί διαταράκτες).
- Εισαγωγή υποχρεώσεων παροχής πληροφοριών για προϊόντα που μέχρι τώρα δεν ενέπιπταν στον Κανονισμό CLP.
- Δυνατότητα κοινοποίησης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δηλητηριάσεων (Eu PCN) μέσω Αποκλειστικού Αντιπροσώπου (Only Representative).
- Δυνατότητα χρήσης πολύγλωσσης αναδιπλούμενης ετικέτας σε χημικά προϊόντα
- Ειδικοί κανόνες επισήμανσης για προϊόντα που έχουν μικρή συσκευασία.
Τι είναι το CSS και πως επηρεάζει τα χημικά προϊόντα?
Τον Οκτώβριο του 2020, εκδόθηκε η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά για τη βιωσιμότητα προς ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες (EU Chemicals Strategy for Sustainability – CSS – towards a toxic-free environment) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Eu Green Deal).
Οι στόχοι της στρατηγικής είναι η προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, καθώς και η ενίσχυση της καινοτομίας για χρήση ασφαλών και βιώσιμων χημικών.
Η στρατηγική περιλαμβάνει 85 ενέργειες που αφορούν κάθε πτυχή της παραγωγής, αποθήκευσης, πώλησης και χρήσης χημικών προϊόντων όπως απορρυπαντικά, βιοκτόνα/ απολυμαντικά, αγροχημικά/ λιπάσματα, πετροχημικά, καύσιμα, λιπαντικά, αρωματικά χώρου, προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και άλλα.
Μεταξύ των ενεργειών περιλαμβάνονται:
- Η απαγόρευση επιβλαβών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα, εκτός και αν η χρήση τους είναι απαραίτητη.
- Αξιολόγηση των κινδύνων από την αλληλεπίδραση χημικών ουσιών.
- Η σταδιακή κατάργηση των PFAS εκτός και αν η χρήση τους είναι απαραίτητη.
- Η ενίσχυση των επενδύσεων και της έρευνας για την παραγωγή και χρήση ασφαλών χημικών.
- Η προώθηση της βιωσιμότητας της ΕΕ σε κρίσιμα χημικά.
- Η καθιέρωση απλουστευμένης διαδικασίας, «μία ουσία, μια αξιολόγηση» (One substance, one assessment) αξιολόγησης επικινδυνότητας χημικών ουσιών.
- Η απαγόρευση των εξαγωγών επικινδύνων χημικών που απαγορεύονται στην ΕΕ.
Μπορείτε να δείτε τη Διαβούλευση για την Αναθεώρηση του Κανονισμού REACH εδώ.
Μπορείτε να δείτε τη Διαβούλευση για την Αναθεώρηση του Κανονισμού CLP εδώ.
Μπορείτε να δείτε την Στρατηγική για τα Βιώσιμα Χημικά εδώ.
Επικοινωνήστε τώρα με ένα εξιδεικευμένο συνεργάτη και προετοιμάστε την επιχείρηση για την εφαρμογή του CSS και του EU Green Deal.