O EFSA επισημαίνει ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τα παράγωγα υδροξυανθρακενίων στα τρόφιμα (αλόη, σέννα)
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε ότι “ορισμένες ουσίες” που ανήκουν στην ομάδα φυτικών συστατικών γνωστών ως παράγωγα υδροξυανθρακενίου “μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA” και “μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο” όταν προστεθούν στα τρόφιμα. Ο EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα παράγωγα υδροξυανθρακενίου είναι γονιδιοτοξικά και ότι, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μια “ασφαλής” ημερήσια πρόσληψη. Όταν εξετάστηκαν σε μελέτες σε ζώα, ορισμένες από αυτές τις ουσίες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο στο έντερο, πρόσθεσε η ΕΑΑΤ.
Αυτή η ομάδα ουσιών απαντάται φυσικά σε φυτά όπως είδη αλόης και σέννα.
Η φαρμακευτική χρήση παραγώγων υδροξυανθρακενίου για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας παραμένει εγκεκριμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ