Νέος Κανονισμός Λιπασμάτων
Μετά από τρία χρόνια από τον Μάρτιο 2016 που η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία δημοσιεύθηκε στις 25/06/2019 το τελικό κείμενο του Νέου Κανονισμού Λιπασμάτων (Καν.1009/2019) στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, με έναν από τους κύριους στόχους του, την ενθάρρυνση της παραγωγής λιπασμάτων σε μεγάλη κλίμακα από εγχώριες οργανικές ή δευτερογενείς πρώτες ύλες, σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μέσω της μετατροπής των αποβλήτων σε θρεπτικά στοιχεία για τις καλλιέργειες.
Ο Νέος Κανονισμός Λιπασμάτων (Καν.1009/2019), ο οποίος αντικαθιστά τον προηγούμενο κανονισμό του 2003/2003, καλύπτει όλα τα είδη λιπασμάτων (ανόργανα, οργανικά, βελτιωτικά εδάφους, υλικά που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών κ.λπ.) & προβλέπει 3 χρόνια ως μεταβατικό χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του. Προβλέπει ρητά ότι η εναρμόνιση στον νέο κανονισμό είναι προαιρετική. Δεδομένου του ιδιαίτερα τοπικού χαρακτήρα ορισμένων εθνικών αγορών, επιτρέπεται η διάθεση μη εναρμονισμένων λιπασμάτων στην εσωτερική αγορά του κάθε κράτους μέλους, σύμφωνα με το Εθνικό δίκαιο και με τους γενικούς κανόνες της Συνθήκης περί ελεύθερης κυκλοφορίας. Συνεπώς, θα υπάρχουν δυο παράλληλες ρυθμιστικές διαδικασίες για την κυκλοφορία των προϊόντων λίπανσης:
- Κοινοτικά Προϊόντα Λίπανσης: θα φέρουν το σήμα CE, όταν διατίθενται στην αγορά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού των λιπασμάτων.
- Λιπάσματα με βάση το Εθνικό Νομοθετικό πλαίσιο κάθε Κράτους Μέλους.
Η εφαρμογή του κανονισμού:
Τα κοινοτικά προϊόντα λίπανσης που φέρουν τη σήμανση «CE» θα πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις/προδιαγραφές για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα επιμολυντών, τη χρήση καθορισμένων κατηγοριών συστατικών υλικών και υποχρεώσεις σήμανσης.Οι παρασκευαστές λιπασμάτων που δεν φέρουν τη σήμανση «CE» θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να τα διαθέτουν στην εθνική τους αγορά. |
![]() |
Οι νέες απαιτήσεις του κανονισμού:
- Εισάγει τον ορισμό «Προϊόντα Λίπανσης», όπου εξασφαλίζεται η σημασία των λειτουργιών (χρήσεων) των λιπασμάτων που διέπουν και αποσκοπούν στην παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά, αλλά και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της θρέψης των φυτών.
- Περιλαμβάνει επτά βασικές κατηγορίες λιπασμάτων, οι οποίες ονομάζονται «κατηγορίες λειτουργίας προϊόντος» (ΚΛΠ).
- Για κάθε κατηγορία «ΚΛΠ», περιλαμβάνονται επιπρόσθετες υποκατηγορίες, οι οποίες καθορίζονται από τις συγκεκριμένες λειτουργίες των προϊόντων λίπανσης.
- Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες -υποκατηγορίες των προϊόντων λίπανσης, ο κανονισμός θέτει σε εφαρμογή τις «Κατηγορίες Συστατικών Υλικών» (ΚΣΥ), οι οποίες σε συνδυασμό με τις προαναφερθέντες κατηγορίες, συμβάλλουν στη τελική κατηγοριοποίηση των προϊόντων λίπανσης.
- Θέτει για κάθε κατηγορία προϊόντος λίπανσης και για κάθε κατηγορία συστατικών υλικών, συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις, τόσο ως προς την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία, όσο και ως προς τους στόχους της αποδοτικότητας τους στη θρέψη φυτών.
- Ορίζει διαφορετικές διαδικασίες αξιολόγησης των προϊόντων λίπανσης, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται.
Παρακολουθώντας τις συνεχείς εξελίξεις με στόχο τη συστηματική και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας,η SustChem S.A., στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου κανονισμού των λιπασμάτων, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Συλλογή και αξιολόγηση των απαραίτητων δεδομένων.
- Συνεργασία με Εργαστήρια Δειγματοληψίας και ανάλυση υγρών και στερεών δειγμάτων (λιπασμάτων) για τον προσδιορισμό συγκεντρώσεων χημικών παραγόντων.
- Επικοινωνία με τους Προμηθευτές εφόσον απαιτηθεί.
- Συγκρότηση του τεχνικού φακέλου.
- Κατάθεση του φακέλου και παρακολούθηση μέχρι την τελική αδειοδότηση του προϊόντος.
Κατηγορίες λειτουργίας προϊόντος (ΚΛΠ) για προϊόντα λίπανσης της ΕΕ.