Νέες τροποποιήσεις στην επισήμανση καλλυντικών
Αλλαγές στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία επισήμανσης καλλυντικών.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την επισήμανση (ετικέτες) των καλλυντικών προϊόντων.
Μόνο για επαγγελματική χρήση
Στις 28 Απριλίου 2022 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 42083/2022 (ΦΕΚ Β/2120) με την οποία:
- τα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής/χονδρικής πώλησης, όπου έχει πρόσβαση και το ευρύ κοινό και τα οποία σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού 1223/2009/ΕΚ, επιτρέπεται, λόγω επικινδυνότητας, να διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες χρήστες, πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ», με τρόπο ευκρινή και ευανάγνωστο.
- Η πώληση προς τους επαγγελματίες χρήστες διενεργείται με την προϋπόθεση έκδοσης τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη βεβαίωσης συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων ασκήσεως επαγγέλματος.
Η ΥΑ εντάσσεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), ενώ δεν έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της.
Δείτε το ΦΕΚ εδώ.
Ονομασίες INCI
Επιπλέον στις 29 Απριλίου 2022, εκδόθηκε η Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2022/677 με την οποία ανανεώνεται η λίστα των ονομασιών συστατικών (INCI glossary), η οποία πλέον περιέχει 30.070 ονομασίες INCI, από 26.491.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τις ετικέτες τους μέχρι τις 29 Απριλίου 2023.
Δείτε την Εκτελεστική Απόφαση εδώ.
Αναθεώρηση Κανονισμού Καλλυντικών – CPR
Στα πλαίσια της εφαρμογής της Chemicals Strategy for Sustainability – CSS, η Επιτροπή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρωτοβουλία της για την Αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Καλλυντικά Προϊόντα (Cosmetic Product Regulation – CPR). Οι βασικοί στόχοι της Επιτροπής, όπως αναφέρονται στο Impact Assessment είναι:
- Η επέκταση του GRA (Generic Risk Management Approach) στα καλλυντικά προϊόντα ώστε να καταργηθούν εντελώς ουσίες ταξινομημένες ως CMR, ενδοκρινικοί διαταράκτες, ουσίες ανθεκτικές και βιοσυσσωρεύσιμες (PBT, vPvB), ουσίες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, νευρολογικό ή αναπνευστικό σύστημα και ουσίες STOT.
- H εφαρμογή της στρατηγικής “One Substance, One Assessment” με την αφομοίωση της επιτροπής SCCS στις αντίστοιχες επιτροπές του ECHA (RAC).
- H τροποποίηση του ορισμού των νανοϋλικών ώστε να συνάδει με την υπόλοιπη χημική νομοθεσία.
- H αλλαγή του τρόπου παροχής πληροφοριών στις ετικέτες, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα απλοποίησης των πληροφοριών ή/και της παροχής ψηφιακής ετικέτας (Digital labelling)
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται σχετική νομοθετική πρόταση (Regulation Proposal).
Δείτε τη διαβούλευση εδώ.