Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Greenwashing: Περιορισμοί από την ΕΕ σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς

07-04-2022

  H EE στοχεύει στον περιορισμό των παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών

Greenwashing και Περιβαλλοντικοί Ισχυρισμοί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της να θέσει νέους κανόνες και περιορισμούς στους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ΕΕ.

Στα πλαίσια της New Consumer Agenda της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, οι Ευρωπαϊκές και Εθνικές αρμόδιες αρχές προέβησαν σε σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που διέθεταν προϊόντα με περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στην αγορά. Από tους 344 ισχυρισμούς σε προϊόντα που ελέγχθηκαν, βρέθηκε ότι:

  • 59% των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις δεν είχαν άμεσα διαθέσιμα για τους καταναλωτές δεδομένα για την πληροφόρηση τους
  • 37% των περιπτώσεων, οι ισχυρισμοί ήταν υπερβολικά γενικοί και ασαφείς
  • 50% των περιπτώσεων, οι ισχυρισμοί δεν συνοδεύονταν από επαρκή δεδομένα για την υποστήριξη των ισχυρισμών

Για την καταπολέμηση των παραπάνω στις 30 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε σειρά αναθεωρήσεων στην υφιστάμενη Οδηγία για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές (Unfair Commercial Practice Directive – UCPD).  Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή έχει σκοπό να εντάξει στη «μαύρη λίστα» αθέμιτων εμπορικών πρακτικών:

  • Την μη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με λειτουργίες που ενδέχεται να περιορίζουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, όπως η διακοπή αναβάθμισης λογισμικού που οδηγεί στο περιορισμό λειτουργίας μια συσκευής.
  • Τους γενικούς ή/και ασαφείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «eco», «πράσινο», «green», οι οποίοι παραπλανούν τον καταναλωτή δίνοντας εντύπωση εξαιρετικών περιβαλλοντικών επιδόσεων.
  • Την χρήση ισχυρισμών για όλο το προϊόν, όταν στην πραγματικότητα αυτοί αφορούν μόνο ένα μέρος του.
  • Την χρήση ισχυρισμών και σημάτων εθελοντικών σχημάτων αειφορίας/βιωσιμότητας, που δεν βασίζονται σε επαλήθευση από τρίτους ή από εθνικές αρμόδιες αρχές.
  • Την μη πληροφόρηση ότι ένα προϊόν έχει περιορισμένη λειτουργικότητα όταν χρησιμοποιεί αναλώσιμα, ανταλλακτικά ή αξεσουάρ που δεν παρέχονται από τον αρχικό παραγωγό.

H απαγόρευση χρήσης ισχυρισμών αειφορίας και βιωσιμότητας θα επηρεάσει τη χρήση των Type II self-declared environmental claims – ISO 14021, που συνήθως αφορούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και δεν επαληθεύονται από τρίτους. Τα υπόλοιπα εθελοντικά σχήματα όπως τα Eu Ecolabel, Nordic Swan, Blue Angel (Type I Ecolabel – ISO 14024) και οι Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων – EPDs (Type III Environmental Product Declaration – ISO 14025) δεν αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό.

Η πρόταση θα υποστηριχθεί και από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η Sustainable Products Initiative (ESPR), η Substantiating Green Claims Initiative και η Right to Repair Initiative.

Αν θέλετε να μείνετε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις της εφαρμογής του Green Deal, δηλώστε εδώ το mail σας.

[yikes-mailchimp form=”1″]