Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Η πρόκληση
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κατανάλωση παγκοσμίως της ενέργειας έως το 2030 θα αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με σήμερα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και τις ανάπτυξης των οικονομιών. Ταυτόχρονα η απειλή για αλλαγή του κλίματος απαιτεί ουσιαστικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις επόμενες δεκαετίες.
Οι καινοτόμες καθαρές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν τη λύση και η χημική βιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τέτοιες τεχνολογίες. Μπορεί να βοηθήσει στη προστασία του κλίματος με:
- τις μεθόδους παραγωγής
- τα προϊόντα της
- τη συνεισφορά της σε καινοτόμες τεχνολογίες
- Η προστασία μέσω των παραγωγικών διαδικασιών
H χημική βιομηχανία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την μείωση της ενέργειας ανά μονάδα προϊόντος, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αν και η παραγωγή χημικών στην Ευρώπη από το 1990 έχει αυξηθεί κατά 50%, η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου μειώθηκε περισσότερο από 20%. Με άλλα λόγια η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία πέτυχε να καλύψει το 1/3 του ευρωπαϊκού στόχου για το πρωτόκολλο του Κιότο. Παραδείγματα βελτίωσης είναι η στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, τα εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου θερμότητας και ενέργειας. Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα της μείωσης οξειδίων αζώτου που είναι επιβλαβές και για την υγεία. Με τον κατάλληλο καταλύτη οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 90%. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα επόμενα βήματα θα είναι πιο δύσκολα θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια για μικρότερο ποσοστό μείωσης.
H προστασία μέσω των χημικών προϊόντων
Όχι μόνο με τις διαδικασίες αλλά και τα χημικά προϊόντα από μόνα τους συνεισφέρουν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας με τη βοήθεια χημικών προϊόντων αποτελούν τα κτήρια και οι μεταφορές. Τα εξελιγμένα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, οι θερμομονώσεις είναι παραδείγματα αποτελεσμάτων που οφείλονται στην καινοτομικότητα της χημείας. Οι λάμπες φθορίου εξοικονομούν 70% της ενέργειας. Όσον αφορά τις μεταφορές 100 κιλά πλαστικών υλικών αντικατέστησαν 200-300 κιλά συμβατικά υλικά σε ένα τυπικό αυτοκίνητο. Μια τέτοια αλλαγή εξοικονομεί 750 λίτρα καυσίμου ανά 150.000 km διαδρομής που για την ΕΕ σημαίνει εξοικονόμηση 12 εκ τόνων πετρελαίου ετησίως.
Προστασία με συνεισφορά σε καινοτόμες τεχνολογίες
Τα χημικά αυξάνουν την απόδοση της αεριοποίησης του άνθρακα με έκπλυση των προσμείξεων πριν την αεριοποίηση. Χημικοί και μηχανικοί εργάζονται εντατικά για ξεπεράσουν τα εμπόδια της ανάπτυξης κελιών καυσίμων για τα αυτοκίνητα, ένα τέτοιο είναι ο διαχωρισμός, αποθήκευση και μεταφορά του υδρογόνου. Η παραγωγή βιοκαυσίμων όπως βιοαιθανόλης από καλαμπόκι και ντίζελ από φυτικά λάδια συνεισφέρει στην ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η χημική βιομηχανία συνεισφέρει στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για παράδειγμα τα πτερύγια των τουρμπίνων αντικαταστάθηκαν από πλαστικά υλικά, όπως ο ενισχυμένος πολυεστέρας και το fiberglass. Επίσης η χημική βιομηχανία παράγει το πολυκρυσταλικό πυρίτιο για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Η παγκόσμια πρόκληση
Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμια πρόκληση και όχι απλά θέμα της. Μόνο μία παγκόσμια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό στόχο όπως αυτός του Κυότο και παράλληλα να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Οι αρχές της ΕΕ πρέπει να συνεργασθούν με άλλες περιοχές του κόσμου για να επιτύχουν από κοινού την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας εναρμονισμένης προσέγγισης.
Παναγιώτης Γ. Σκαρλάτος