Chemicals
EHS
Engineering
Sustainability
Agrochemicals
Health
Energy
Certifications

Αλλάζει ο Κανονισμός για τα Δομικά Υλικά – CPR

11-04-2022

Στη νέα πρόταση της για τροποποίηση του Κανονισμού CPR, η ΕΕ εξετάζει νέες Πράσινες προδιαγραφές, Ψηφιακή Πληροφόρηση και κανόνες για 3D Printing Κτηρίων
Ο Νέος Κανονισμός για τα Δομικά Υλικά

Οι στόχοι της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και την κυκλική οικονομία απαιτεί βιώσιμα προϊόντα δομικών κατασκευών.

Ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 10% της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και απασχολεί περίπου 25 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί από τους πλέον εντατικούς κλάδους στη χρήση φυσικών πόρων και είναι υπεύθυνος για το :

  • 50% των φυσικών πόρων που εξορυσσόνται και καταναλώνονται στην ΕΕ
  • 30% των συνολικών αποβλήτων ετησίως στην ΕΕ
  • 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ
  • 36% των εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων που οφείλονται στην κατανάλωση ενέργειας

Στα πλαίσια του EU Green Deal, στις 30 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Δομικά Υλικά (Construction Products Regulation – CPR). Ο νέος Κανονισμός θα δημιουργηθεί ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση και την επικοινωνία της περιβαλλοντικής και κλιματικής επίδοσης των δομικών υλικών.

Οι νέες απαιτήσεις των προϊόντων θα διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός και η παραγωγή των δομικών υλικών θα βασίζεται στην αντοχή, στην επισκευασιμότητα, την ευκολία επανακατασκευής και την βιωσιμότητα.

Οι Βασικές αλλαγές που θα εισάγει ο Κανονισμός αφορούν την εναρμόνιση προτύπων, την βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση:

  • Σαφέστερος ορισμός του πλαισίου, με ενσωμάτωση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων,  3D-printed δομικών προϊόντων και των προκατασκευασμένων σπιτιών.
  • Εξουσιοδότηση της  Commission να εγκρίνει τεχνικές προδιαγραφές  και να ορίζει τις απαιτήσεις του προϊόντος.
    • Εισαγωγή περιβαλλοντικών, λειτουργικών και ασφαλών απαιτήσεων προϊόντων για οικοδομικά προϊόντα.
    • Νέα υποχρέωση των  κατασκευαστών για παροχή δήλωσης συμμόρφωσης εκτός από δήλωση απόδοσης, δυνατότητα παροχής πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα (digital product passport)
    • Κατάλογος γενικών απαιτήσεων βιωσιμότητας (καθορισμός ανά οικογένεια προϊόντων στις πράξεις της Επιτροπής/εναρμονισμένα πρότυπα).
    • Εισαγωγή και βελτίωση διατάξεων απλούστευσης και εξαίρεσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
    • Νέο σύστημα που επιτρέπει σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να κοινοποιεί παράπονα ή αναφορές που σχετίζονται με πιθανές παραβιάσεις του Κανονισμού.

    H SUSTCHEM S.A.  βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις δυναμικές νομοθετικές εξελίξεις. Αν θέλετε να μείνετε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις της εφαρμογής του Green Deal, δηλώστε εδώ το mail σας.

    [yikes-mailchimp form=”1″]