Ενεργειακές Υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες που παρέχει η SustChem περιλαμβάνουν:
Ενεργειακοί Έλεγχοι και Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης
Η SustChem είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 (Quality Management) & ISO 14001 (Environmental Management). Το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών, έχει αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, έχοντας εφαρμόσει ήδη συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και έχοντας διεξάγει ενεργειακούς ελέγχους σε πολύπλοκες βιομηχανικές διεργασίες και κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση.
H SustChem απαρτίζεται από πιστοποιημένους Ενεργειακούς Ελεγκτές, με τις κατάλληλες ειδικότητες Μηχανικών (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών & Χημικών Μηχανικών), οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνική επάρκεια, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις διαρκείς απαιτήσεις της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών ως νομικό πρόσωπο, Γ’ Τάξης, και απαρτίζεται από στελεχιακό προσωπικό Ενεργειακών Ελεγκτών.
Για να ανατρέξετε στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών Νομικών Προσώπων, πατήστε εδώ.
Πρόκειται για μια συστηματική διαδικασία με σκοπό την απόκτηση επαρκούς γνώσης για το υφιστάμενο ενεργειακό ισοζύγιο μιας επιχείρησης, με την οποία εντοπίζονται και προσδιορίζονται ποσοτικά οικονομικώς αποδοτικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, με τον ενεργειακό έλεγχο η επιχείρηση:
- Αναλύει την ενεργειακή της χρήση και κατανάλωση με βάση μετρήσεις και άλλα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει τους υφιστάμενους ενεργειακούς πόρους και να αξιολογήσει την παρελθούσα και την τρέχουσα ενεργειακή χρήση και κατανάλωση (δημιουργία ενεργειακής γραμμής βάσης περιόδου τουλάχιστον 12 μηνών)
- Εντοπίζει τα σημεία σημαντικής ενεργειακής χρήσης, δηλ. εντοπίζει τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα συστήματα, τις διεργασίες, τις θέσεις εργασίας που επηρεάζουν σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση και προσδιορίζει την τρέχουσα ενεργειακή επίδοση αυτών, ενώ προχωρά και στην εκτίμηση της προβλεπόμενης μελλοντικής ενεργειακή χρήσης και κατανάλωσης
- Εντοπίζει και ιεραρχεί ευκαιρίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης
Οι ενεργειακοί έλεγχοι, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 90% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενός οικονομικού φορέα και σύμφωνα με τα ελάχιστα κριτήρια θα πρέπει να:
- βασίζονται σε επικαιροποιημένα, μετρήσιμα, και ανιχνεύσιμα λειτουργικά δεδομένα,
- περιλαμβάνουν λεπτομερή επισκόπηση των χαρακτηριστικών της ενεργειακής κατανάλωσης,
- βασίζονται σε ανάλυση κόστους κύκλου ζωής,
- είναι αναλογικοί και επαρκώς αντιπροσωπευτικοί.
Τα δεδομένα που συλλέγονται κατά τον ενεργειακό έλεγχο, θα πρέπει να αφορούν κατ’ ελάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες και εντός των τελευταίων δύο ετών πριν από την διενέργεια του ενεργειακού ελέγχου.
Πέρα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ο Ενεργειακός έλεγχος αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις ώστε:
- Να κατανοήσουν πως καταναλώνεται η ενέργεια στις εγκαταστάσεις
- Να αναγνωρίζουν τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν απώλειες ενέργειας
- Να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν, το κόστος τους αλλά και το χρόνο απόσβεσής τους
- Να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα
Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης
Η SustChem, στα πλαίσια του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
- Ενημέρωση των υπόχρεων εταιρειών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και στις εξελίξεις του νομοθετικού πλαισίου
- Προετοιμασία του Ετήσιου Σχεδίου Συμμόρφωσης των υπόχρεων μερών
- Επιλογή κατάλληλων δράσεων για την επίτευξη του ετήσιου σωρευτικού στόχου
- Διαρκής παρακολούθηση της πορείας του Ετήσιου Σχεδίου Συμμόρφωσης
- Συνεχής διαμεσολάβηση με το Διαχειριστή Υπολογισμού, Παρακολούθησης, Ελέγχου και Επαλήθευσης Καθεστώτος Επιβολής (ΚΑΠΕ) και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ
Σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Ν.4342/2015 (ΦΕΚ Α, 143, 09/11/2015) από την 1η Ιανουαρίου 2017 θεσπίζεται πλαίσιο (Καθεστώς Επιβολής) υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης, με το οποίο εξασφαλίζεται ότι οι διανομείς ενέργειας ή/και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας που ορίζονται ως υπόχρεα μέρη, επιτυγχάνουν έναν σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Ο σωρευτικός στόχος εξοικονόμησης ισούται με το 10% του εθνικού σωρευτικού στόχου για το διάστημα 2014 – 2020, ήτοι 333 ktoe.
Ο εν λόγω μηχανισμός αποσκοπεί στην ενεργή δραστηριοποίηση των παρόχων και διανομέων ενέργειας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την:
- Υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε καταναλωτές τελικής ενέργειας,
- Επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας για τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας,
με επιπρόσθετα οφέλη :
- τη μείωση τιμολογίων ενέργειας,
- την προώθηση των ενεργειακών υπηρεσιών και του κλάδου Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ),
- την ενίσχυση εισοδηματικά χαμηλών νοικοκυριών
- τη βελτίωση του περιβάλλοντος.
Tα καθεστώτα επιβολής περιλαμβάνουν μέτρα, τα οποία υποχρεώνουν τις ενεργειακές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες, σε εγκαταστάσεις του τριτογενή και βιομηχανικού τομέα, καθώς και σε επιβατικά και φορτηγά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις χωρίζονται σε δράσεις ευαισθητοποίησης και σε τεχνικές δράσεις για την ενεργειακή απόδοση. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης αφορούν μέτρα συμπεριφοράς και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές, και τα τεχνικά μέτρα αφορούν εργασίες, όπως, για παράδειγμα, εργασίες μόνωσης, εργασίες αναβάθμισης οικιακών συσκευών κτλ.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή και την εθνική ενεργειακή στρατηγική, καθώς παρουσιάζει έντονη αναπτυξιακή διάσταση που συνδυάζει αρμονικά την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο ρόλος της ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικός για την πολιτική του ενεργειακού κόστους στην Ε.Ε. Τα καθεστώτα υποχρέωσης θεωρούνται από τα αποτελεσματικότερα «εργαλεία» επίτευξης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιτύχουν το 40% του συνολικού στόχου εξοικονόμησης.
Η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε εθνικό επίπεδο, αποτελούν κεντρική επιδίωξη του συγκεκριμένου μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε ενεργειακή επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει τις απαιτούμενες δράσεις η ίδια ή να τις αναθέσει σε κάποια Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών. Οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών παρέχουν ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες, όπως είναι η προμήθεια εξοπλισμού και η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η χρηματοδότηση της δαπάνης και η διαχείριση του συστήματος που θα εγκατασταθεί.
Μελέτες Εξοικονόμησης Ενέργειας
Η SustChem αναλαμβάνει τη σύνταξη μελετών εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνοντας οργανωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ενδεικτικά, τεχνολογικές επεμβάσεις στις βιομηχανικές διεργασίες και στις βοηθητικές χρήσεις θεωρούνται οι:
- Επεμβάσεις στην παραγωγή και μεταφορά θερμότητας (καυστήρες, λέβητες, φούρνοι κλίβανοι, δίκτυα μεταφοράς) με βελτίωση καύσης και μόνωσης, ανάκτηση θερμότητας, αντικατάσταση εξοπλισμού και συστήματα ελέγχου
- Επεμβάσεις στα συστήματα που καταναλώνουν θερμότητα (ξηραντήρια, συστήματα εξάτμισης, απόσταξης κ.λπ.) με βελτιώσεις στη μόνωση, ανάκτηση θερμότητας, αντικατάσταση εξοπλισμού, συστήματα ελέγχου.
- Επεμβάσεις στα συστήματα διάθεσης και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (μετασχηματιστές, αγωγοί, κινητήρες, αντλίες, ανεμιστήρες, αεροσυμπιεστές, ψύξη, παραγωγικός εξοπλισμός κ.λπ.) με διαχείριση φορτίων, βελτίωση cosφ, εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών, αντικατάσταση ηλεκτροκινητήρων με σύγχρονους κινητήρες υψηλού βαθμού απόδοσης, μείωση απωλειών δικτύων, ανάκτηση θερμότητας και συστήματα ελέγχου
- Επεμβάσεις στα συστήματα φωτισμού (ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες, τεχνικές φυσικού φωτισμού, συστήματα ελέγχου)
- Βελτιώσεις των παραγωγικών διαδικασιών
- Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο EN ISO 50001
- Αντικατάσταση υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο, εγκατάσταση συστήματος συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού
Τα σημαντικότερα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία είναι η:
- Μείωση του κόστους παραγωγής του τελικού προϊόντος και κατά συνέπεια αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας
- Μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων και προσαρμογή των βιομηχανιών στις υπό εφαρμογή σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες
- Θετική συμβολή στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, λόγω μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης
- Συμβολή στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων της χώρας, που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε διεθνές επίπεδο
Σχεδιασμός Εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
Η SustChem έχοντας ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικεύεται στη μελέτη, το βασικό και λεπτομερή σχεδιασμό και την αδειοδότηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές όπως:
- Φωτοβολταϊκά Συστήματα
- Γεωθερμικά Συστήματα
- Ηλιακά Θερμικά Συστήματα
- Μικρές Ανεμογεννήτριες
- Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ)
- Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)
- Μονάδες Βιοαερίου & Βιομάζας
Net-metering
Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς θεσπίστηκε με την ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) και αφορά στην εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη.
Η SustChem αναλαμβάνει πλήρως τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διασύνδεση με το δίκτυο ενός Φ/Β συστήματος και τη διεκπεραίωση όλων των σταδίων αυτής.
Χρηματοδότηση και διαχείριση έργων ενεργειακών παρεμβάσεων ενεργητικής αποδοτικότητας
Η SustChem αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και επιχειρηματικών πλάνων (business plan) για ένταξη επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως Αναπτυξιακό Νόμο και ΕΣΠΑ καθώς και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης , καθώς επίσης και το project management των έργων μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη της παραγωγικής τους λειτουργίας.
Οι πελάτες μας

























