Η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε πάντα, ως αφετηρία δράσης, αλλά και πρωταρχικό σκοπό την επίτευξη επαρκούς κέρδους, προκειμένου να μπορεί μια εταιρία να συνεχίζει απρόσκοπτα να λειτουργεί στο περιβάλλον, που έχει επιλέξει να δραστηριοποιείται και να αναπτύσσεται.
Τα τελευταία χρόνια, οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η διεθνοποιημένη οικονομία, αναδεικνύουν έντονα την ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων στην κοινωνική ανάπτυξη και απαιτούν τη συμβολή των εταιρειών στην πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες οφείλουν να δεσμευτούν σε ό, τι αφορά τη διαφάνεια, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, τη δυνατότητά τους να δημιουργούν, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν και τις βασικές αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Η ενδοεπιχειρησιακή και εξωγενής διάσταση της ΕΚΕ πρέπει να διαπερνά το σύνολο των δραστηριοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Τα πρώτα βήματα για την προετοιμασία του Εταιρικού Κοινωνικού Απολογισμού (ΕΚΑ) είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας και η χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων φορέων.
Μέσω των εν λόγω εργαλείων μπορούν να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
- Προσδιορισμός των βασικών τομέων με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές G4 του GRI
- Προσδιορισμός των υφιστάμενων πλεονεκτημάτων, των περιοχών προς βελτίωση και τους βασικούς κινδύνους που σχετίζονται με την αειφορία
- Ανάλυση της κατανομής των πόρων για την επίτευξη των αποτελεσμάτων αειφορίας
- Αναγνώριση των δυνατοτήτων εμπλοκής κάθε ομάδας ενδιαφερόμενων
Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας θεωρείται το βέλτιστο εργαλείο της επιχείρησης για να εντοπίσει τα κενά, τους κινδύνους και τις προτεραιότητες.
Η SustChem χρησιμοποιεί κορυφαίες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία των Εταιρικών Κοινωνικών Απολογισμών (ΕΚΑ), όπως: Global Reporting Initiative (GRI), Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), ISO 26000, GHG Protocol, Carbon Disclosure Project (CDP) και άλλα πρότυπα, ώστε να παρέχει σε κάθε επιχείρηση τη βέλτιστη μέθοδο για την αξιολόγηση.
Η Έκθεση Αειφορίας είναι σημαντικό εργαλείο για τη διαφάνεια και την επικοινωνία, αφού δημοσιεύει το σύνολο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, από την ανάπτυξη και την εφαρμογή στην ολοκλήρωση και την αξιολόγηση. Είναι κρίσιμης σημασίας που μέσω του απολογισμού, η οργάνωση επιλέγει να μετρήσει και να υποβάλει έκθεση σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της επίδοση.
Οι υπηρεσίες της SustChem περιλαμβάνουν:
- Eπανεξέταση της Στρατηγικής Αειφορίας
- Έκθεση Αειφορίας με βάση το GRI
- Εντοπισμός των βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs)
- Έρευνα για την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών και ανάλυση κινδύνου
- Αποτελεσματική επικοινωνία της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του οργανισμού σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη
- Υποστήριξη της εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών